logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА

JULIJANA PROTIĆ: OD A... VAJANJE ZVUKOM

x2.jpg

 

PETAK, 22. MAJ U 19.00

GALERIJA SKC

interaktivni digitalni performans
(Morfogeneza psihoakustične animacije oblika)
Doktorski umetnički projekat „Od A... Morfogeneza psihoakustične animacije oblika“ jeste interaktivni digitalni performans, simultano povezivanje stvarnog prostora sa slikovnim i zvučnim procesima digitalnog uobličavanja. To je vrsta prostorne igre, virtuelno vajanje, pravljenje skulpture sa unapred zadatim oblicima pomoću zvuka i pokreta izvođača performansa. Odigrava se u realnom vremenu, simultano. Ustanovljen je postupak (algoritam) za vezu sa glasom i pokretima izvođača, čime su oblici „vezani“ za izvođača i sa njim su u neposrednoj interaktivnoj sprezi. Izvođač stoji naspram projekcionog ekrana, poziva glasom oblike koje želi, zatim ih, kao vajar, pokretima ruku raspoređuje unutar virtuelnog prostora, rasteže i skuplja, uvećava i smanjuje, okreće, dodaje nove oblike, menja im boju, providnost...
Krajnji ishod rada jeste kompozicija u virtuelnom digitalnom prostoru, jedan složeni apstraktan oblik, lični svemir svakog izvođača ponaosob. Od nivoa motivisanosti, želje i umešnosti izvođača zavisi kako će kompozicija izgledati. Po završetku performansa virtuelna skulptura na ekranu nestaje sa gašenjem programa. Zato je omogućeno da se trajno sačuva rezultat rada u video formatu snimanjem pojedinačnih sesija. Na ovaj način se aktualizuje jednovremenost prisutnosti: u stvarnom prostoru ambijenta, u unutrašnjem prostoru sopstvenog tela i u prostoru umetničkog dela.
Julijana Protić je diplomirani vajar i magistar digitalne umetnosti. Član je ULUS-a, Udruženja filmskih i televizijskih umetničkih saradnika Srbije, umetničke grupe DigitGroup, čiji je i predsednik.
Zaposlena je kao docent na predmetu modelovanje na FILUM u Kragujevcu. Aktivno izlaže od 1993. godine i od tada je realizovala osam samostalnih izložbi i učestvovala na preko pedeset grupnih. Dobitnica je dve nagrade, za skulpturu i za video rad (u oblasti proširenih medija); idejno je osmislila i realizovala šest trofeja; njene dve monumentalne skulpture od bakra i od drveta postavljene su u prostor parkova u Srbiji i Bugarskoj.

 JULIJANA PROTIĆ: OD A... VAJANJE ZVUKOM  JULIJANA PROTIĆ: OD A... VAJANJE ZVUKOM  JULIJANA PROTIĆ: OD A... VAJANJE ZVUKOM
 JULIJANA PROTIĆ: OD A... VAJANJE ZVUKOM   

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account