logo skc

Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

JELENA MIRKOVIĆ, NENAD AVRAMOVIĆ

jelena_mirkovic_nenad_avramovic_01.jpg

SREDA 26. JANUAR – 10. FEBRUAR

CIKLUS IZLOŽBI: AFIRMACIJA MLADIH

multimedijalni koncept

Poigravanje različitim materijalima, teksturama, bojama i oblicima jeste ono što ukratko opisuje trenutno polje delovanja ova dva umetnika koja, uprkos vizuelno različitim izrazima, imaju sličnu polaznu osnovu. Razmišljanje o postojanju „konačnog rešenja“, odnosno o mogućnosti odsustva istog zarad postojanja mnoštva rešenja jeste nešto što ih vodi tokom čitavog procesa stvaranja. Forma, krivine i šupljine jedinstvene su za svaki rad, za svakog od umetnika pojedinačno, i ponašaju se kao svojevrsni otisak prsta kojim se radovi mogu međusobno razlikovati. Materijalnost, kao dominantna karakteristika radova i Jelene Mirković i Nenada Avramovića, predstavlja jedan vid saživljavanja sa stvarnošću. Bavljenjem materijalima, njihovim estetskim, vizuelnim, pa pre svega i taktilnim kvalitetima, oni ispunjavaju svoju iskonsku radoznalost u ulozi stvaraoca. Likovni elementi od kojih se radovi sastoje proizvod su niza odluka koje ne pretenduju ni na šta više od estetske ugodnosti i svedoče o promenljivim zakonitostima koje vladaju u umetnikovom mikrokosmosu. Svaki rad tako postaje svojevrstan presek stanja u kome se može iščitati trenutni rezultat igre koja neprekidno traje.

Jelena Mirković (Beograd,1995) završila je osnovne i master akademske studije na FLU u Beogradu, smer vajarstvo. Godine 2017. dobija nagradu FLU „Ilija Kolarević“ za veliki akt. Učestvovala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama među kojima su: „Obećavam da neću odustati od bavljenja umetnošću!“, Gete Institut u Beogradu; „Trag“, Ulična galerija; FESTUM galerija SKC; izložba crteža i skulptura malih formata u galeriji Doma omladine Beograda; Međunarodno bijenale minijatura Gornji Milanovac; Izložba nagrađenih radova, galerija FLU, Beograd, itd...

Takođe, učesnica je i jedinstvenog projekta Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, na izložbi „U dodiru sa“, prilagođenoj slepim i slabovidim osobama, i rad sa ove izložbe trenutno se nalazi u kolekciji MSUB. Sarađivala je i sa smederevskom železarom HBIS na projektu HBisART, i deo radova sačinjenih u okviru projekta nalazi se u kolekciji železare.

Nenad Avramović (Beograd,1994) završio je osnovne i master akademske studije na FLU u Beogradu, smer slikarstvo. Od 2018. godine član je vajarske sekcije ULUS-a.

Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama od kojih navodimo: 62. oktobarski salon u Šapcu, Narodni muzej Šabac, 2018; izložba „Executive group, E Gallery“, Beograd, 2018; izložba crteža i skulptura malog formata, galerija Doma omladine Beograd, 2017; „The Grand Tour Show“, grupna izložba studenata FLU iz Beograda i studenata Akademije u Beču, Galerija „Kvaka 22“, Beograd 2017, „Inter/akcija“, izložba studenata FLU u saradnji sa studentima odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Galerija Doma omladine Beograd, 2016; izložba crteža i skulptura malog formata u Galeriji Doma omladine Beograd, 2016, itd.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1   

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account