logo skc

Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

Jelena Bričić: Harmonija različitosti

c_1100_0_16777215_00_slike_20_01_jelena_bricic_dsc07146rad.jpg

PETAK, 17. JANUAR U 19.00

izložba skulptura
Predmet doktorskog umetničkog projekta prikazuje način na koji geometrijski oblici mogu dopreti do „ušiju umetnika“, odnosno prikazivanje načina na koje umetnici „čuju“ i osećaju zvuke prilikom umetničkog stvaranja. Ideju za ovaj umetnički projekat počela sam da tražim u razmišljanjima o postojanju veze između apstraktnog i realnog čija je uslovljenost, vremenom, postala osnova mog stvaralačkog rada i želje za kreiranjem novih i složenijih oblika. Obrađivanjem kamena, oblikovanjem kamenih skulptura i osećanjem vibracija tokom njihovog nastanka pokazujem da i gluve osobe mogu da „čuju“ i da osete zvukove oko sebe. Priroda je oduzela jedno čulo - čulo sluha - ali omogućila da neka druga budu razvijenija.
Namera ovog doktorskog umetničkog projekta povezana je sa dočaravanjem zvukova likovnim elementima. Pokušajem autora da, kroz vajarstvo i različite umetničke pokrete, pokaže da i gluve osobe mogu da „čuju“. Dakle, predstavlja umetničku igru čula i njihove percepcije.
Kao osoba kojoj je uskraćeno čulo sluha, u svojim radovima trudim se da napravim paralelu između „čujućih“ i „nečujućih“ ljudi. Umesto da čujem, ja zvukove osećam kroz vibraciju, pa sam, usled nemogućnosti da u potpunosti doživim zvukove oko sebe, nadarena mogućnošću da zvukove „čujem“ nekim drugim čulima, poput sinestezije.
Skulpture od kamena treba da budu pokazatelj da umetnik može čuti zvukove oblikovanja. Stvaralac umetničkog dela nije rob stvarnosti, ne želi da je doslovno sledi, nego je prevazilazi svojom maštom, svojim darom gleda je drugačijim očima i, shodno tome, ta stvarnost u delu koje stvara postaje sasvim preobražena i nadograđena vizijom stvaraoca.
Jelena Bričić (Beograd, 1992) upisala je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 2011. godine na odseku Primenjeno vajarstvo, a diplomirala 2015. godine, u klasi redovnog profesora Miroljuba Stamenkovića. Uspešno je završila master studije kod vanrednog profesora Gorana Čpajaka i upisala doktorske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2016. godine. Godine 2015. u Beogradu, bila je učesnik na konkursu za izradu idejnog skulptorskog rešenja za nagradu „Preduzetnik“ i dobila je nagradu publike. Godine 2018. nagrađena je priznanjem za najbolji rad za skulpturu u kamenu na 5. međunarodnoj izložbi „Kamen u arhitekturi i umetnosti“.

 Jelena Bričić  Jelena Bričić  Jelena Bričić

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account