logo skc

НОВА ПРЕДМЕТНОСТ
СРЕДА, 18. ОКТОБАР У 19.00
ПУТОВОЂЕ – приче о писцима
ПЕТАК, 13. ОКТОБАР У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
20. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА
Од 28. септембра до 1. октобра 2023. године.
Александар Станковић: Из своје коже: Живот с депресијом
ПЕТАК, 20. ОКТОБАР У 19.00 ВЕЛИКА САЛА

Jelena Božović: Atelje

c_1100_0_16777215_00_slike_19_05_jelena_bozovic.jpg

PETAK, 24. MAJ U 19.00

Postavka „Atelje“ predstavlja doktorsku umetničku izložbu iz oblasti vajarstva. Umetničko istraživanje figuralne memorijalne skulpture, odnosno memorijalno obeležje posvećeno likovnom stvaraocu i njegovom delu, predstavlja užu umetničku oblast projekta. Predmet istraživanja jeste čovek – umetnik, ideja o stvaraocu i stvaralaštvu, sa akcentom na apstraktnom, na misli.

Figuralne kompozicije predstavljaju likovnog umetnika u radnom ambijentu sopstvenog ateljea u momentu realizacije odabranog dela koje je ličnom poetikom autora, transponovano iz jednog likovnog medija u drugi – od crteža, slike, motiva, do skulpture, reljefa, organizovanog prostora. Formati kompozicija odgovaraju prirodnim dimenzijama materijalnih predstava sa namerom da se recipijent postavi u interaktivan odnos sa skulpturama. Ključni element ovakvih kompozicija jeste postament, u ovom slučaju drveni pod ateljea, kao svojevrsna pozornica na kojoj se odvija stvaralački proces zamrznut u jednom kadru; pod ateljea je  lajtmotiv ovog ciklusa, zamišljen tako da uvlači posmatrača u pričanje priče kako bi aktivno učestvovao u njoj; recipijent se, pritom, može  slobodno kretati u insceniranom pravougaoniku (ateljeu), ulaziti u kompoziciju, komunicirati sa likovnim predstavama i takvom interakcijom im davati životnost – pokret; na ovaj način aktivnim činom stupanja posmatrača u odnos sa umetničkim delom, recipijent gubi svojstvo subjekta, postaje deo kompozicije, ulazi u jedan novi svet postajući njegov sastavni deo i poprima oblik i karakteristike objekta umetnosti.

Predstavljene su dve kompozicije: Atelje No2 Petar Lubarda i Atelje No 3 Marina Abramović, kao i fotodokumentacija kompozicije Atelje No1 Mića Popović. Materijali kojima su izvedene skulpture su gips i poliester, kombinovani sa metalom i drvetom.

Jelena Božović Đorđević (1983), završila je Školu za dizajn u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti (FPU) Univerziteta umetnosti u Beogradu, na odseku primenjeno vajarstvo. Doktorand je završne godine doktorskih akademskih studija na FPU. Saradnik je u nastavi na FPU, katedra za primenjeno vajarstvo, od 2014-2017. Izlagala je na šest samostalnih i na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i autor nekoliko memorijalnih skulptura.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account