logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

JELENA ŠALINIĆ TERZIĆ: BURNA POBUNA NA BRODU ZEMLjA

c_1100_0_16777215_00_slike_20_09_JelenaaliniTerzi.jpg

23. SEPTEMBAR - 2. OKTOBAR GALERIJA SKC NOVI BEOGRAD

izložba crteža
Jelena Šalinić Terzić (1976. Kraljevo) diplomirala je 2000. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (odsek slikarstvo) u klasi profesorke Anđelke Bojović, kada je proglašena za studenta generacije. Magistrirala je 2003. godine kod istog profesora. Doktorirala je 2016. godine na Fakultetu likovnih umetnosti na slikarskom odseku. Zaposlena je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu (FILUM) kao vanredni profesor na predmetima crtanje, slikanje i crtanje i slikanje. Član je ULUS-a od 2001. godine.
„U svetu u kome ,perceptivna gramzivostʼ oblikuje čovekov vizuelni doživljaj stvarnosti, teško je posvetiti vreme analizi jednog prizora na način kako je to radio uporni i strpljivi Pol Sezan. Minimalna pomeranja zrelišnih tačaka u radu na jednom prizoru odvodila su Sezana do neslućenih vizuelnih senzacija i otkrivala mu prostor slike i realni prostor na jedan potpuno, tada nov, revolucionaran način.
Posle nekoliko serija crteža u kojima se bavim prirodom i u kojima je priroda ambijent nekog dešavanja, moj pogled je zastao na jednoj steni koja svojom raskošnom teksturom i ubedljivom dominacijom u prostoru izaziva da, kao takva, bude „proverena“, „potvrđena“ ili „osporena“ u realnom prostoru slike i crteža likovnim jezikom koji je zasnovan pre svega na govoru linije i boje. Stena kao prirodna formacija uvek poseduje određenu pikturalnu lepotu, ali i neki „urođeni“ grafizam koji je spontano uvodi u svet likovne analize. Koliko je čovek u stanju da vidi lepotu koja definiše njegov svet kao poseban i jedinstven?
Crtež je medij koji uvek preporađa umetnikovu percepciju. On otkriva teurgijske tokove misli i ima snagu da isprati put umetnikove svesti od propadanja do ejdetskog stanja bića. Linija vidi, linija zna i otkriva tokove misli same prirode.“

Jelena Š. Terzić

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account