logo skc

40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.

IZLOŽBA SVETSKOG BIJENALA STUDENTSKOG PLAKATA

studentski-plakat.jpg

 

UTORAK, 17. MAJ U 19.00 (TRAJE DO 30. MAJA)

GALERIJA SKC

Svetski  bijenale studentskog plakata manifestacija je koja se održava od 2003. godine u organizaciji Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.
Naziv „Svetski studentski bijenale plakata” izgovoren je zvanično prvi put pre više od deset godina na jednom  skupu  grafičkih  dizajnera u Meksiko Sitiju.
Od tada do danas, ništa se nije menjalo kad je reč o osnovnom konceptu Bijenala – to je i dalje respektabilna manifestacija koja okuplja mlade stvaraoce u oblasti dizajna plakata iz čitavog sveta, međunarodna arena u kojoj se lome koplja oko prestižne titule najboljeg među najboljima, internetska vest koja se sa nestrpljenjem iščekuje, a učešće na Bijenalu, „prolazak” sva tri kruga stroge selekcije vrhunskog međunarodnog profesionalnog žirija, uspeh je dostojan poštovanja.
Dakle, osnovni koncept se nije menjao – pravo učešća imaju svi studenti  visokih i viših škola iz čitavog sveta koji se tokom studija bave plakatom i tim bavljenjem i  istraživanjem daju svoje kreativne odgovore. Cilj je bio i ostao da se komparativnom metodom spozna problematika kojom se bave studenti širom sveta proučavajući ovaj predmet.
Samo izuzetni umetnici uspevaju da se istaknu u kreaciji plakata, to je umetnost trenutka, umetnost ulice koja komunicira sa najširom publikom – sa prolaznicima. Zakon trenutka zadaje imperativ da plakat bude kreiran što jednostavnije, po mogućnosti sa minimalizacijom teksta, sa takvim vizuelnim simbolima da poruka bude jasna na svim jezičkim meridijanima. Da bi osvojili titulu dobrog dizajnera nije dovoljan samo talenat koji smo genetski nasledili, već je potrebno uložiti što više truda, rada, usavršavanja, obrazovanja, posedovanje visokog nivoa opšte kulture. Dobar plakat svoj drugi život otpočinje kada nadživi svoju primarnu, komunikacijsku namenu i prelazi u galerije i zbirke, pojavljuje se na izložbama i bijenalima gde predstavlja kulturu sredine u kojoj je kreiran.

 IZLOŽBA SVETSKOG BIJENALA STUDENTSKOG PLAKATA IZLOŽBA SVETSKOG BIJENALA STUDENTSKOG PLAKATA IZLOŽBA SVETSKOG BIJENALA STUDENTSKOG PLAKATA
 IZLOŽBA SVETSKOG BIJENALA STUDENTSKOG PLAKATA   

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account