logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ
АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан

DUNJA JUNG I LAZAR LEKOVIĆ: ONLY GOD CAN MAKE A TREE

dunja_jung.jpg

 

UTORAK, 17. MART 2015. u 19:00 

GALERIJA SKC NOVI BEOGRAD


izložba akvarela i fotografija

I think that I shall never see.
A poem lovely as a tree.
Joyce Kilmer. 1886–1918

 

Čovek i drvo povezani su na jedan skriveni, mističan način. Uzimajući drvo ili šumu kao polazni motiv svojih radova Dunja Jung i Lazar Leković istražuju tu vezu. Izložba je stvaralački susret dva umetnika i njihovog pogleda, kroz dva različita medijuma, fotografiju i akvarel. Kod oba autora vidljiva je ista spona, priroda i čovek, ali je na njihovim radovima namerno izostavljen prikaz čoveka. Upravo to odsustvo i otuđenje čoveka od  prirode  spojilo je ove dve poetike. Svaki od ova dva umetnika na sebi svojstven način kazuje priču o lepoti i tajni prirode i njenoj zapostavljenoj veličini.
Dunja Jung
Svoj izraz pronašla je u akvarelu  ponegde kombinovanom sa drugim tehnikama. Akvarel je ipak polazna tačka svakog rada, tom tehnikom ona udiše život šumi, a crtežom koji se provlači kroz akvarel, daje joj ponekad ljudske osobine. Modifikovane i izmaštane, ponegde realne tek u naznaci, šume koje lebde, plešu ili streme u visine naglašavaju svoju životnost.

 

Lazar Leković
Lazar LekovicFotografiše starom analognom tehnikom koristeći „pinhole“ kamere (camera obscura) ručne izrade. Fotografije nastaju direktno na foto-papiru kao negativi. Digitalna obrada je minimalna i svodi se uglavnom na korekcije svetla i formata. Sam postupak rada na fotografijama, tj. proces stvaranja za autora je od velike važnosti. Ta tehnika podrazumeva detaljno, skoro meditativno promišljanje o motivu, kadru, svetlu... Optička izobličenja, zrno, nečistoću na emulziji, teksturu papira i slično, autor koristi za postizanje efekta koji naziva „estetika greške“ i koji odgovara njegovom senzibilitetu.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account