logo skc

JULYEN HAMILTON „KOAN“
ЧЕТВРТАК, 23. МАЈ У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
ЗАШТО ДОКУМЕНТУЈЕМО СТВАРНОСТ?
УТОРАК, 28. МАЈ У 19.00 МАЛА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
Гордан Николић - Ретроспективна изложба
ПЕТАК, 10. МАЈ У 19.00 (ТРАЈЕ ДО 28. МАЈА)

DRAGANA KUPREŠANIN: EKSPERIMENTALNI STRIP

DRAGANA_KUPRESANIN_2.jpg

 

SREDA, 1. APRIL

SREĆNA GALERIJA

Dragana Kuprešanin (1982) diplomirani je likovni umetnik - specijalista slikarstva (FLU) i diplomirani grafički dizajner (FPU), kao i autorka alternativnog stripa. Do sada je ostvarila osam samostalnih i preko 200 grupnih izlaganja u zemlji i inostranstvu. Publikovala stripove u domaćim i stranim izdanjima. Dobitnica je više prvih nagrada iz oblasti likovne (crtež) i primenjene umetnosti (dizajn, animacija). Član ULUPUDS-a, ULUS-a i USUS-a (po pozivu). Student doktorskih akademskih studija na FPU u Beogradu, gde je i saradnik u nastavi na predmetima crtanje i slikanje.
Serija crteža/stripa – REPRINT / Bajka o kruški i zecu započeta je 2008. godine kao eksperimentalno istraživanje odnosa vizuelnih medija i tehnika i pokušaj da se ispitaju granice likovnih i primenjenih medija (crtež/ilustracija/strip), njihove strukture i karakteristike. Rad je zamišljen kao serija crteža − kadrova koji postavljeni u prostoru u strip table ili kaiševe, grade strip naraciju. Zid galerije postaje tabla ili kaiš stripa, a svako novo izlaganje novi nastavak stripa.
DRAGANA KUPRESANIN 3 Serija je rađena posebnim režimom stilizacije ugljena na natronu, sa kolažiranim i bojenim segmentima, a unutar crteža grade se jukstapozicije upotrebom kineskog pisma za tekst scenarija. Naracija prati odnos dva lika, u izmišljenom i semantički određenom svetu (simbola) koji omogućava doživljaj radnje. Upotreba konvencija strip jezika (filaktere, onomatopeje, kinetički znaci) daje radu i grafičku (ne samo fonetsku) vrednost, a naglašena dvodimenzionalnost kadrova omogućava posmatraču−čitaocu da svaki sloj crteža postavlja kao novi i menja narativni tok.
Serija je prikazivana u strip nastavcima na samostalnim izlaganjima u Beogradu (Galerija Kolarac (2010), Galerija Freedom (2011),  Mala galerija ULUPUDS-a (2012), Galerija SULUJ (2013), a celovito, peto samostalno izlaganje serije u Srećnoj galeriji SKC-a, koje obuhvata kompletan opus od 62 crteža, daje novo i usložnjeno čitanje rada u prostoru koji pruža mogućnost da naracija dobije paralelne vremenske tokove − a da svaki segment tog prostora postane faux terrain i donese nove obrte u stripu. (Dragana Kuprešanin)

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account