logo skc

40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА

DARKO MACAN, IGOR KORDEJ: MARŠAL BAS - PROMOCIJA

igor_kordej_1.jpg

ČETVRTAK, 7. NOVEMBAR U 19.30 VELIKA SALA

promocija strip albuma (Lokomotiva, Beograd, 2019)

govore: Igor Kordej, strip autor, Igor Marković, urednik izdanja, Pavle Zelić, teoretičar stripa

Igor Kordej, rođen 1957. godine u Zagrebu, jedan je od najplodnijih i najuspešnijih svetskih strip autora i ilustratora. Radovi su mu objavljivani širom Evrope i u obe Amerike i nalaze se u mnogim javnim i privatnim kolekcijama. Od brojnih izdavača sa kojima je sarađivao tokom godina treba spomenuti „Heavy Metal“ magazin, „Marvel, DC Comics“, „Dark Horse“ u Severnoj Americi, a od evropskih „Dargaud“, „Les Humanoides Associes“, „Toutain“, „Silvester Strips“ i „Algoritam“. Poslednjih desetak godina radi kao „kućni autor“ za francuski „Delcourt“. Na više izdanja radi sa scenaristom Darkom Macanom, a jedno od izvanrednih ostvarenja te saradnje jeste i ovo delo za koje je Kordej u posveti albuma napisao da je „Posvećeno Andriji Mauroviću, čiji su strip-junaci Stari Mačak i Polagana smrt najoriginalniji i najbizarniji likovi u žanru vesterna.“

U crno-beloj štampi, tvrdog poveza, 24 h 32 cm, na 304 stranice sa dodacima, beogradska izdavačka kuća „Lokomotiva“ donosi na srpskom jeziku četiri epizode albuma „Maršal Bas“. Ovaj svojevrsni vestern serijal Macana i Kordeja jeste priča čija je radnja smeštena u Arizonu, SAD, 1875. godine i koja govori o Riveru Basu, prvom tamnoputom zameniku maršala, mirnom porodičnom čoveku i farmeru, ali čoveku koji sve to postaje nakon preživljenih perioda života bivšeg roba, vojnika i skitnice. Svu surovost sveta oko sebe, kao i ličnu usamljenost, River Bas će osetiti tek sada, kada prihvati značku.

Ovaj serijal veoma je dobro prihvaćen u Francuskoj, a kako je reč o dvojici prestižnih hrvatskih autora, njegove premijerne epizode u Hrvatskoj objavila je izdavačka kuća „Fibra“.

 Darko Macan, Igor Kordelj  Darko Macan, Igor Kordelj  

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account