logo skc

ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

Anja Tončić

c_1100_0_16777215_00_slike_20_03_anja-toncic_02_repulsion_ulje_na_platnu_90x120cm.jpg

UTORAK, 17. MART U 19.00

izložba slika
„Stupićeš sam na podijum sunovrata, uguran u ciklon vrtoglavo ćeš opipavati nepostojeći oslonac, čekaćeš uzalud zaustavljanje tog sumanutog točka sudbine, ali ne, vožnja ne prestaje sve dok si unutra, a ako budeš iskočio, svemu će doći kraj, pa i tebi samom. Jedino što možeš i moraš je da seciraš vrtlog. I zatim da se saživiš sa njim.“
Emil M. Sioran
„Život se predstavlja kao vrtlog ogromne akumulacije prizora - objašnjava Anja Tončić, autorka koja formatom i motivom svog stvaranja snažno uvlači posmatrača u vrtlog koji gotovo agresivno kruži oko njega ostavljajući ga pod utiskom nelagodne sigurnosti i prijatne uznemirenosti u isto vreme. Jedna od karakteristika njenih radova leži u tome da umetnica, naizgled, vrlo dobro zna kada je ciklično ponavljanje njenih poteza završeno, ali ne i zaustavljivo, te sam rad živi u sopstvenom kovitlacu izvan parametara ikakvog namernog i očiglednog konteksta, prepušten posmatraču da aktivira svoju sopstvenu misao.
Motiv vrteške Anja Tončić vezuje za svoje najranije sećanje: usled nemogućnosti da podsvesno napusti momente prošlosti, ovaj motiv prerasta u opčinjenost koju autorka neguje i nadograđuje stvarajući od vrtloga mikrosvet, mesto nezaustavnog suočavanja, polje konfrontacije pogodno za različita tumačenja posmatrača. Autorka aktivno radi na razvoju date tematike; njeni prikazi vrteški transformisali su se iz čvrstog agregatnog stanja u puki volumen čime je došlo do udaljavanja od parametara forme i do približavanja ubrzanju kao pokretaču, ali ne i razaraču. Anja naglašava da je cikličnost rotacije spomen prkosu, u tom krugu sve se već dogodilo i sve počinje, jedino važno je da dinamika okreta ne prestane.
Konstantna dinamika je autorki inspiracija kako u stvaralaštvu, tako i na polju ličnog razvoja na kom se interesuje za intraakciju u filozofiji, metabolizam u arhitekturi, kinetizam u skulpturi i ono što se u njenom radu uspešno odaje: futurizam i op-art u slikarstvu.“
Kristina Armuš

Anja Tončić (1996, Beograd) završila je master studije slikarstva 2019. god. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom profesora Milete Prodanovića. Proglašena je za najboljeg studenta generacije na Fakultetu likovnih umetnosti 2019. godine.
Od 2013. godine, aktivan je učesnik na preko 60 izlagačkih projekata u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je većeg broja nagrada iz oblasti vizuelne umetnosti. Praksa Anje Tončić obuhvata niz medija, uključujući crtanje, slikarstvo, grafiku, objekte i mozaik. Njeni radovi nalaze se u kolekcijama galerija „X Vitamin“, Galerije „Fabrijano“ u Italiji, „Degen“ Galerije u Bazelu, Galerije „Steps“ u Tokiju, kompanije Deloitte u Beogradu, kao i u privatnim kolekcijama u Srbiji, Austriji, Švajcarskoj, SAD i Indiji.
Živi i radi u Beogradu.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1   

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account