logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

ALBUM SEĆANJA NA NAŠE PRETKE

Moravska_divizija.jpg

 

SREDA, 6. APRIL U 18.30

MALA SALA

IZLOŽBA TRAJE DO 27. APRILA

Izložba fotografija projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ predstavlja rezultat želje da se oda počast pojedincu - srpskom vojniku i njegovom nesebičnom žrtvovanju za pravdu,slobodu i istinu i deo je prikupljene istoriografske građe iz perioda Prvog svetskog rata koju su potomci poslali u čast sećanja na svoje pretke, učesnike Velikog rata.

Izložba prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim  godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije.

Ciklus: Veliki rat i književnost
izložba
izložbu otvara Ljubomir Marković, predsednik Saveza udruženja potomaka  ratnika Srbije 1912 – 1920.
Oživimo sećanja. Osvežimo pamćenje. Pomozimo istoriji! Učinimo  vidljivim duh i delo naših slavnih predaka učesnika Prvog svetskog rata. Učestvujte u stvaranju Albuma sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata.
u 19.00

MALA SALA

/ JELICA ZUPANC: BIST DU DRAGIŠA VASIĆ
razgovor o romanu i povodom romana
Govoriti o preskočenom, o prigušenom delu istorije, o ličnostima koje se bez obzira na to pojavljuju kao mera stvari, kao mera univerzalnog, u našim umovima još je nepoželjno.  Dragiša Vasić, čovek velikog talenta,  različitih interesovanja, i napokon neverovatnih angažmana,  u romanu Jelice  Zupan otvara novo-staro pitanje: ko određuje šta je to aktuelno (moderno) a šta oveštalo (nezanimljivo) na književnoj sceni? Ko je taj ko, ko su ti, koji klasifikuju istoriju i kulturu? Pripovedajući iz samog opusa, iz poetike Dragiše Vasića, autorka sistematično razmotava istorijsko vreme, analizira ga, detaljno i neumoljivo sa različitih filozofskih i  umetničkih aspekata.  Zalazeći  u intimistički, porodični svet pripovedača, dalekih srodnika Dragiše Vasića, njihov svet i život, otvara se perfidnost političkih i ličnih intriga i interesa, neumoljivo isti,  uvek.  Kao važne tačke pripovedanja, zapravo neminovne, autorka uvodi Crnjanskog, Krležu, Ćosića. A problemski deo ovog zaista duboko refleksivnog pripovedanja počinje  rečenicom upućenom Brunu Šulcu, zapravo Dragiši Vasiću: BIST DU...
​Učestvuju: Milo Lompar, Jelica Zupanc i Vesna Kapor

 Album sećanja na naše pretke  Album sećanja na naše pretke  Album sećanja na naše pretke
 Album sećanja na naše pretke  Album sećanja na naše pretke  

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account