logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ
АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан
Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА

20. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА

c_1100_0_16777215_00_slike_23_09_salon_stripa-_2023_00_Svecani_logo_Salona_2023_24.jpg

 

28. СЕПТЕМБАР - 1. ОКТОБАР

20. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА

ЧЕТВРТАК, 28. септембар у 19.00 велика сала

СВЕЧАНА ЦЕРЕМОНИЈА ОТВАРАЊА ФЕСТИВАЛА

ЧЕТВРТАК, 28. септембар у 17.00

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБИ САЛОНА

29. септембар - 1. октобар 15.00 - 21.00 велика сала

ГОВОРНИ И ТРИБИНСКИ ПРОГРАМИ САЛОНА

28. септембар - 1. октобар 10.00 - 21.00 клуб

БЕРЗА СТРИПА

Двадесето јубиларно издање фестивала у свом програму доноси два репрезентативна уметничка пројекта. Први, реализован у сарадњи са амбасадом Краљевине Шпаније у Београду, кроз две репрезентативне изложбе и програме презентација доноси пројекат девет младих шпанских ауторки авангардног стрипа под називом „Графичко сазвежђе“. Други, грандиозни пројекат, такође у две изложбе, под називом „Изван квадрата - поглед на уметничке радове стрипских аутора из Србије“, који окупља 27 најеминентнијих српских стрип аутора, дело је стрип критичара и историчара Живојина Тамбурића из Лондона и српског стрип теоретичара, сценаристе и уредника Марка Стојановића.

 

СПЕЦИЈАЛНЕ НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА САЛОНА СТРИПА:

СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ САЛОНА ЗА ДОПРИНОС СРПСКОМ СТРИПУ

добитник: Дарко ПЕРОВИЋ (1965), Београд

„СРЕЋКО ЈОВАНОВИЋ“ - НАГРАДА ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ „ДЕЧЈЕ НОВИНЕ ДОСИТЕЈ“ И ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

добитник: Милосав ПЈЕШЧИЋ (1970), Београд

ПРИЗНАЊЕ ЗА НАЈБОЉЕГ ИЗДАВАЧА ДОМАЋЕГ СТРИПА 2022-2023.

без добитника

ПРИЗНАЊЕ ЗА НАЈБОЉЕГ ИЗДАВАЧА ИНОСТРАНИХ СТРИП ИЗДАЊА У СРБИЈИ 2022 – 2023.

добитник: ЧАРОБНА КЊИГА, Београд

ГОСТИ И ГОСТУЈУЋИ ПРОЈЕКТИ САЛОНА СТРИПА 2023:

ГРАФИЧКО САЗВЕЖЂЕ / CONSTELACIÓN GRÁFICA - МЛАДЕ АУТОРКЕ АВАНГАРДНОГ СТРИПА

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB, Шпанија

graficko sazvezdje

Пројекат је реализован у сарадњи са Амбасадом Краљевине Шпаније у Београду

BÀRBARA ALCA, MARTA CARTU, GENIE ESPINOSA, ANA GALVAÑ, NADIA HAFID, CONXITA HERRERO, MARÍA MEDEM, MIRIAMPERSAND, ROBERTA VÁZQUEZ, JORDI COSTA

graficko sazvezdje 26

Bàrbara Alca, Marta Cartu, Genie Espinosa, Ana Galvañ, Nadia Hafid, Conxita Herrero, María Medem, Miriampersand и Roberta Vázquez представљају констелацију креативних универзума сједињених у ову изложбу. Девет уметница које експериментишу стиловима и језицима, руше конвенције стрипа и деле критички поглед на свет, осцилирајући између поетског и хуморног.

Изложба „Графичка констелација“ представља разноликост језика, естетских регистара и културних референци ових девет креаторки које, употребом боја, графике, стилистичке и наративне експериментације, изазивају хегемонијску естетику стрипа.

004 graficko sazvezdje 27

У свом раду, ових девет уметница бацају сумњичав поглед на теме миленијумске егзистенције, попут економске и радне несигурности, нестанка стабилности, наше амбивалентности према технологији, снаге сестринства и флуидног стања љубавних односа у ери Тиндера.

Изложба такође представља позив да се открије како је мрежа самиздат сајмова, малих издавачких кућа и штампарија учврстила алтернативну сцену на којој се ових девет уметница креће и учи. Она такође истиче на који начин стрипски језик може да изађе из папира и оживи у другим уметничким медијима.

Изложба „Графичко сазвежђе“ коју је приредила Монсерат Теронес била је отворена од 2. децембра 2022. до 18. јуна 2023. године у CCCB (Центар за савремену културу Барселоне). Изложба је настојала да преиспита канонске форме које су до сада коришћене у стрипским изложбама покушавајући да поштује како порекло, тако и наративну димензију медија. Њен циљ био је да понуди иновативну перспективу на стрип, допуштајући стрип-каишима и њиховим ликовима да преузму простор изложбе.

Девет уметница је било позвано да замисле нове начине освајања музејског простора кроз маштовита решења заснована на суштини стрипа као секвенцијалног наратива путем ликовне имагинације у девет инсталација које су створене управо за ту прилику. Медији и публика су овај пројекат поздравили као праву иновативну игру.

Изложба која сада стиже у Београд путујући је архив материјала приказаних у Барселони, преносна успомена на амбициозан пројекат који је славио изванредан тренутак креативности девет сјајних талената.

Jordi Costa, кустос изложбе

ИЗВАН КВАДРАТА - ПОГЛЕД НА УМЕТНИЧКЕ РАДОВЕ СТРИПСКИХ АУТОРА ИЗ СРБИЈЕ

аутори пројекта и приређивачи изложбе: Жика Тамбурић, Марко Стојановић

izvan kvadrata 29

Српски стрипски аутори, осим по стриповима, познати су и по истраживању различитих уметничких форми. Неки се баве илустрацијом, а неки вајарством, сликањем, свирањем или креирањем омота за музичке албуме. Има уметничких директора, професора, филмских директора, мултимедијалних уметника...

Циљ ове изложбе је да представи богатства и различитости њихових уметничких остварења. Она такође показује како њихова шира уметничка интересовања утичу на њихове стрипове.

Ми се надамо да ће ова изложба допринети бољем разумевању стрипова и њихових уметника у свету уметности.

Жика Тамбурић је стрипски критичар и историчар као и уредник издавачке куће „Modesty stripovi“, Београд, од 2011. Заједно са ћерком Тијаном Тамбурић основао је „Modesty Comics“, Лондон, 2013, да би публици на енглеском говорном подручју приказао стрипове из СФР Југославије.

Марко Стојановић је стрипски сценариста, аутор, уредник, критичар и директор фестивала „Балканска смотра младих стрип аутора“, Лесковац, која траје већ 25 година.

izvan kvadrata 30

Излагачи: Алекса Гајић, Александар Зограф, Бобан Савић Гето, Бранислав - Бане Керац, Бранко Ђукић, Данило Милошев Wосток, Дарко Перовић, Дејан Ненадов, Ђорђе Миловић, Драган Пауновић, Драгана Купрешанин, Драгана Радановић, Дражен Ковачевић, Ивана Филиповић, Јана Адамовић Yanа, Јован Укропина, Марко Николић, Милорад Вицановић Маза, Мирољуб Милутиновић Брада, Rajko Milošević Gera, Саша Јовановић, Саша Јовановић Фафнер, Синиша Бановић, Стеван Субић, Тихомир Челановић, Тони Фејзула, Звонимир Видић

ДАРКО ПЕРОВИЋ

Специјално признање за допринос српском стрипу

008 Darko Perovic 31Дарко Перовић је српски стрип аутор рођен 1965. године у Аранђеловцу у Србији. Стрипом је почео да се бави након што је завршио Графичку школу на Новом Београду, 1983. Његова прва дуга прича „Brek“ награђена је признањем листа „Полет“ као најбољи југословенски стрип 1987. године, а 1990. објављен је броширани албум. Двадесет година касније, у издању куће „Комико“, објављена је и у тврдом повезу, а 2018. у Француској, у издању куће „Инукшук“. На Салону стрипа у Винковцима 1988. године освојио је награду за сценарио са причом од шест страна под насловом „Azra, Alaraph“... Једно време ради на анимираним филмовима у студију цртаног филма ФРЗ Београд, на сторибордовима, анимираним рекламама и кратким филмовима. Године 1989. безуспешно покушава да у продукцији Загреб филма направи кратки филм „Једна звезда за мене“. Ради илустрације и анимиране филмове за Школски програм РТС-а, омладинску штампу, плакате, насловне стране... Године 1991. преселио се у Шпанију. Ради на кратким причама са сценаристом Санчезом Абулијем, на кратком серијалу по сопственом сценарију „Дубоко и хладно“, на сторибордовима и рекламама. Хрватски издавач „Libellus“ је кратке приче са Абулијем 2010. објединио у албуму „Опаке приче“, а „Инукшук“ их је 2022. објавио у Француској под насловом „Histoires abominables“. Све кратке стрипове настале осамдесетих и серијал „Дубоко и хладно“ 2011. објавио је издавач „Систем комикс“ у Србији, а 2020. „Инукшук“, у Француској, под насловом „Сатори Бар“. Крајем 1997. године добио је понуду од италијанске издавачке куће „Sergio Bonelli Editore“ за рад на серијалу „Магични ветар“ по сценарију Ђанфранка Манфредија. Сарадња је накратко била прекинута због рата у Југославији, али је обновљена у јануару 2000. године епизодом „Плави вукови“. До данас је потписао седамнаест епизода „Магичног ветра“. За „Sergio Bonelli Editore“ радио је и на минисеријалима „Шангај Девил“ и „Адам Вајлд“. Паралелно са радом за „Sergio Bonelli Editore“, започиње и сарадњу са француским издавачем „Soleil“. По сценарију Новија, 2010. црта албум „Тајне свеске Ватикана“, са Оливијеом Добремелом ствара диптих „Аламо“ 2011, са Стефаном Бетбедером 2014. такође диптих „Др Вотсон“. Године 2022. у издању „Делкура“ објављује први албум серијала „Капетан Вуду“. Живи и ради у Београду, у Србији.

ВЕЉКО КРУЛЧИЋ (Хрватска)

008 Veljko krulcic 32- Вељко Крулчић: „Мауровић: Од мула до мула“, промоција књиге

- Вељко Крулчић представља: Љубиша Гвоић - аутор првог дипломског рада о стрипу у СФРЈ, разговор, презентација рада

Вељко Крулчић (Пула, 1962) је професионални новинар, издавач и историчар стрипа. Интензивно се бави популаризацијом стрипа - пише о стрипу, приређује тематске и самосталне изложбе у Хрватској и иностранству, продуцира и пише сценарије за документарне филмове о стрип ауторима, учествује на стрип фестивалима, округлим столовима, семинарима и симпозијумима. Кустос је многих великих ретроспективних изложби. Покретач је и уредник више стрип библиотека, аутор више значајних стрип монографија, приређивач и уредник бројних албума и књига стрипа међу којима доминантно место заузимају публикована дела Андрије Мауровића.

Између осталог, иницијатор је и награде за животно дело у подручју хрватског стрипа „Андрија Мауровић“, коју од 2009. године додељује удружење „Арт 9“.

ПРОГРАМ САЛОНА:

четвртак, 28. септембар

10.00 - 21.00 клуб: БЕРЗА СТРИПА

17.00 - 21.00 / ИЗЛОЖБЕ САЛОНА 2023:

Срећна галерија: ГРАФИЧКО САЗВЕЖЂЕ / CONSTELACIÓN GRÁFICA #1, младе ауторке авангардног стрипа, CCCB Барселона, Шпанија. Кустос изложбе: Jordi Costa

Галерија СКЦ: ГРАФИЧКО САЗВЕЖЂЕ / CONSTELACIÓN GRÁFICA #2, младе ауторке авангардног стрипа, CCCB Барселона, Шпанија. Кустос изложбе: Jordi Costa

Галерија Циркус: ДАРКО ПЕРОВИЋ, добитник Признања за допринос српском стрипу за 2023. годину, ауторска документарна изложба

Нови простор: ИЗВАН КВАДРАТА #1 - Поглед на уметничке радове стрипских аутора из Србије приређивачи изложбе: Жика Тамбурић, Марко Стојановић

Велика сала: ИЗВАН КВАДРАТА #2 - Поглед на уметничке радове стрипских аутора из Србије приређивачи изложбе: Жика Тамбурић, Марко Стојановић

Мала сала: ЛАУРЕАТИ САЛОНА - Добитници Салоновог Признања за допринос српском стрипу, документарна изложба. Аутор поставке: Милосав Пјешчић

Галерија СКЦ Нови Београд: GRAND PRIX САЛОНА - Изложба победничких радова са досадашњих међународних конкурса Салона стрипа. Аутор поставке: Милосав Пјешчић

19.00 велика сала: СВЕЧАНА ЦЕРЕМОНИЈА ОТВАРАЊА ФЕСТИВАЛА

пратећи програм: WEGSITTUDRLIFK, плесни перформанс (Катарина Бућић, Тијана Остојић; кореографија: Alexsandra Madsen, (HR) / Огњен Вучинић; костим: СварогАрт; ауторски пројекат: Мојца Мајцен / Balkan Dance Projekat; продукција: Институт за уметничку игру, Београд

петак, 29. септембар

10.00 - 21.00 Клуб: БЕРЗА СТРИПА

16.00 велика сала: СРПСКО УДРУЖЕЊЕ ИЗДАВАЧА СТРИПА (СУИС), промоција

18.00 велика сала: Вељко КРУЛЧИЋ: „МАУРОВИЋ: ОД МУЛА ДО МУЛА“, промоција књиге

19.00 велика сала: ГРАФИЧКО САЗВЕЖЂЕ / CONSTELACIÓN GRÁFICA - младе ауторке авангардног стрипа, Шпанија. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB, Шпанија. Пројекат реализован у сарадњи са Амбасадом Краљевине Шпаније у Београду. Презентација пројекта

субота, 30. септембар

10.00 - 21.00 Клуб: БЕРЗА СТРИПА

15.00 велика сала: Округли сто са шпанским уметницима и Одсеком за шпански језик Универзитета у Београду, разговор на шпанском језику

17.00 велика сала: ВЕЉКО КРУЛЧИЋ ПРЕДСТАВЉА: ЉУБИША ГВОИЋ - АУТОР ПРВОГ ДИПЛОМСКОГ РАДА О СТРИПУ У СФРЈ, разговор, презентација рада

18.00 велика сала: Живојин ТАМБУРИЋ / Марко СТОЈАНОВИЋ: ИЗВАН КВАДРАТА - Поглед на уметничке радове стрипских аутора из Србије, промоција пројекта, разговор са уметницима

19.00 велика сала: ГРАФИЧКО САЗВЕЖЂЕ / CONSTELACIÓN GRÁFICA - младе ауторке авангардног стрипа, Шпанија. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB, Шпанија. Пројекат реализован у сарадњи са Амбасадом Краљевине Шпаније у Београду. Презентација пројекта

               

НЕДЕЉА, 1. ОКТОБАР

10.00 - 21.00 клуб: БЕРЗА СТРИПА

15.00 велика сала: Представљање издавача StarWay - Laguna, пресек и планови

Говоре: Иван Вељковић, писац, критичар и теоретичар, Александар Нешић, уредник серијала Лаку ноћ, Пунпуне, и Саша Бошковић, уредник IP Laguna

16.00 велика сала: ПРИЗНАЊЕ САЛОНА ЗА НАЈБОЉЕГ ИЗДАВАЧА ИНОСТРАНИХ СТРИП ИЗДАЊА У СРБИЈИ 2022 - 2023: ЧАРОБНА КЊИГА, Београд, промоција издавача

17.00 велика сала: Слободан ИВКОВ: Јубилеји српског стрипа у 2023. години, предавање

18.00 велика сала: Драган ТОМОВИЋ, Горан МИЛУТИНОВИЋ: СЈАЈ И СЕНКА НЕМАЊИЋА, промоција стрип серијала (Сјај и сенка д.о.о Београд, 2021)

(Међународни салон стрипа задржава право измене и допуне програма)

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЈУБИЛЕЈА СРПСКОГ СТРИПА ЗА 2023:

аутор и приређивач: Слободан Ивков

 Jubileji srpskog stripa  Jubileji srpskog stripa  Jubileji srpskog stripa

- 145 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ЧАСОПИСА ЗМАЈ И СТАРМАЛИ

- 85 ГОДИНА ОД КЊАЗА МИЛОША И СНА ЛЕТЊЕ НОЋИ

- 85 ГОДИНА ОД МЕЂУРАТНОГ БИНГ БЕНГА СТРИП ЧАСОПИСА

- 80 ГОДИНА ЧАСОПИСА МАЛИ ЗАБАВНИК

- 70 ГОДИНА ОД ПОСЛЕРАТНОГ БИНГ БЕНГА СТРИПСКИХ ЧАСОПИСА

- 65 ГОДИНА СТРИПА МИРКО И СЛАВКО, 55 ГОДИНА ЕДИЦИЈЕ НИКАД РОБОМ И 50 ГОДИНА ОД ИГРАНОГ ФИЛМА ПО СТРИПУ

- 50 ГОДИНА ОД ПОКРЕТАЊА И ГАШЕЊА ЧАСОПИСА БОМБАШ

- 50 ГОДИНА ОД ПРВОГ ПОЈАВЉИВАЊА СТРИПА ЗА ДЕЦУ ЗУЗУКО И 35 ГОДИНА ОД ПОКРЕТАЊА СТРИП ЧАСОПИСА ЦЕПЕЛИН

- 45 ГОДИНА ОД ПРВЕ ИЗЛОЖБЕ MLADI YU STRIP ЛИСТА МЛАДОСТ У СКЦ-у 1978.

- 45 ГОДИНА ОД РЕГИСТРОВАЊА 1978. НАЈБРОЈНИЈЕ СРПСКЕ СТРИП ГРУПЕ БЕОГРАДСКИ КРУГ 2

- 45 ГОДИНА ОД ПРЕЛОМНОГ СЕПАРАТА ТРЕЋА ГЕНЕРАЦИЈА У НЕДЕЉНИКУ СТУДЕНТ 1978. И 40 ГОДИНА ОД ТЕМАТСКОГ СТРИПСКОГ БРОЈА СТУДЕНТСКОГ ЧАСОПИСА VIDICI ИЗ 1983.

- 25 ГОДИНА ЛЕСКОВАЧКЕ СТРИП СМОТРЕ

- 15 ГОДИНА ЧАСОПИСА СТРИПОЛИС

- 55 ГОДИНА ЗЛАТНЕ СЕРИЈЕ И ЛУНОВОГ МАГНУСА, ИЗДАВАЧ ДНЕВНИК

- 25 ГОДИНА ИНТЕРНЕТ ЧАСОПИСА STRIP VESTI

Додатне информације: www.salonstripaskc.rs

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account