logo skc

Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА

НОВЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ ‘60

c_1100_0_16777215_00_slike_23_12_img005_aaaaaa_17.jpg

УТОРАК, 12. ДЕЦЕМБАР У 19.00

изложба
Изложба „Нове тенденције ‘60“ представља својеврсни омаж уметничкој сцени у Италији шездесетих година. У фокусу су три изложбе: „Gencay, Brtka, Franchini“ одржана у Риму 1964, затим „Forme presenti“ такође у Риму 1965, и изложба „Illumination“ у Тренту 1967. године на којој се представила истоимена група.
Италијанска културна сцена шездесетих представљала је уметничко поље које се одликовало изразитим диверзитетом и снагом уметничких праваца и ауторских израза који су се развијали у том миљеу у периоду пред развој постмодерне. Три изложбе представљале су културно-уметничке догађаје од интернационалног значаја с обзиром на то да су на њима учествовали уметници из различитих земаља света – Nobuya Abe (Јапан), Aldo Schmid (Италија), Bruno Conte (Италија), Marcia Hafif (Америка), Paolo Patelli (Италија), Shu Takahashi (Јапан), Gencay Kasapçi (Турска), Antonio Franchini (Италија ), Милена Чубраковић и Мира Бртка (Југославија)
Прва изложба је окупљање три уметника који су сви потекли из различитих уметничких средина – Југославија, Турска и Италија, а које све имају богато културно наслеђе. Генђај Касапчи, Мира Бртка и Антонио Франкини, тада млади уметници, нашли су заједничка интересовања у оквиру нових тенденција истражујући пре свега форму, светлост, простор и боју у свом сликарству. На истој основи, годину дана касније, у истој галерији – Галерији „Скорпио“ у Риму, организована је изложба под називом „Forme presenti“ (Присутне форме) на којој су се Бртки и Франкинију придружили Бруно Конте, Шу Такахаши и Милена Чубраковић. Последња од три изложбе из шездесетих које ће бити „рекреиране“ на изложби у Београду заправо је прво и последње представљање групе „Illumination“ у Тренту 1967. године. Чланови групе, поред југословенских уметница Бртке и Чубраковић, били су Марша Хафиф, Паоло Патели, Алдо Шмид и предводник и ментор групе, јапански уметник Нобуја Абе. Он је као тада већ угледни уметник окупио групу аутора око идеје која је истакнута и у самом називу групе, а то је илуминација – односно духовна димензија светлости.
Изложба у Галерији Студентског културног центра у Београду представиће радове свих аутора који су се нашли на поменутим изложбама. Фондација „Мира Бртка“, која је организатор ове изложбе, настоји да приближи публици уметничку сцену Италије шездесетих година, као и круг уметника у коме је Мира Бртка стварала на самом почетку своје каријере.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account