logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

ЛИНИЈЕ ФРОНТА #10

c_1100_0_16777215_00_slike_23_09_linije-fronta_LINIJE_FRONTA_01_19.jpg

21. АВГУСТ – 8. СЕПТЕМБАР

ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: СТРИП И ИЛУСТРАЦИЈА

изложба стрип радова из десетог албума истоименог серијала

Издавачка кућа Моро д.о.о. / System comics покренула је пројекат „Линије фронта“ - серијал стрип антологија посвећених обележавању стогодишњице Првог светског рата широм света, 2014 - 2018. (у сарадњи са Француским институтом у Београду, Министарством културе и информисања Републике Србије - као део званичног обележавања стогодишњице Великог рата у националним плановима и Србије и Француске). На тај начин је створена јединствена антологија са причама заснованим на историјским догађајима и личностима, а приказана херојска борба и дела српске војске у Првом светском рату, а све на основу историјске грађе и фотографија којe су доступнe у литератури објављеној на ову тему. Oва едиција имала је до сада девет свезака издања, које су свака за себе обнављале то интересовање и повећавале списак од пет ангажованих стваралаца на више од 50 врхунских цртача, сценариста, илустратора и колориста из већег броја земаља региона и Европе, поред иницијалне Србије и Француске. (...) „Линије фронта X“ је не само јубиларни, већ и најамбициознији албум - антологија у серијалу, са највећим бројем појединачних аутора - 28 и то из Србије, земаља региона и шире - и највећим обимом страна - 96.

Нажалост, чак два изузетна аутора Светозар - Тоза Обрадовић и Борислав Станојевић неће доживети да га виде објављеног, и њима је ово дело и посвећено, као што је посвећено свим жртвама Првог светског рата. 

Учесници пројекта: Игор Марковић, уредник издања; Предраг Гиневски, стрип цртач и илустратор; Јован Укропина, стрип цртач и илустратор; Јован Братић, стрип цртач, сценариста и илустратор - Босна и Херцеговина ; Светозар - Тоза Обрадовић, сценариста (његов стрип биће објављен постхумно); Сабахудин Мурановић Муран, стрип цртач и илустратор; Мијат Мијатовић, стрип цртач, сценариста и илустратор; Златибор Станковић, стрип сценариста, теоретичар и критичар стрипа - сценариста у антологији; Небојша Василић Небески, стрип цртач, сценариста и илустратор; др Неле Карајлић, писац и музичар - сценариста у антологији; Предраг Иконић Пеђа Славни, стрип цртач и илустратор - Босна и Херцеговина;  Владимир Алексић, стрип цртач и илустратор; Ненад Цвитичанин, стрип цртач и илустратор; Предраг Ђурић, стрип сценариста;  Владо Николовски, стрип цртач и илустратор - Северна Македонија;  Срђан Салат, колориста - Босна и Херцеговина; Зоран Пејић, сценариста - Босна и Херцеговина; Градимир Смуђа, стрип цртач и илустратор - Италија; Дражен Ковачевић, стрип цртач и илустратор; Борислав Станојевић, сценариста, теоретичар уметности (његов стрип биће објављен постхумно); Ђорђе Лукић, стрип цртач и илустратор.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1  

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account