logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА

ЗДРАВКО МИЋАНОВИЋ: БИЈЕЛА ПЧЕЛА - ИЗЛОЖБА

zdravko_micanovic_bijela_pcela_01_23.jpg

2 - 13. НОВЕМБАР
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: СТРИП И ИЛУСТРАЦИЈА

изложба радова поводом двадесет година сарадње са Листом за сву дјецу „Бијела пчела“, (Српско културно друштво Просвјета Загреб-пододбор-Ријека, Хрватска)
Др Здравко Мићановић је редовни професор ФПУ у пензији. Дипломирао 1977, на Академији ликовних умјетности у Сарајеву - Сликарски одсјек. Магистрирао 1998. на ФПУ у Београду, област графички дизајн - плакат. Докторирао 2020. на ФПУ у Београду, Студијски програм Примењене уметности и дизајн. На ФПУ предавао предмет плакат од 2004. до 2018. године. Од 1978. до 1998. радио као графички дизајнер, ликовни уредник и арт директор: Графичар Тузла и SM Saatchi&Saatchi/BSB Beograd. Самостални уметник је од 1998. до 2001. године. Од 2001. до 2014. године предавао као хонорарни сарадник на следећим факултетима: Академија лепих уметности Београд, ФИЛУМ, Универзитет Крагујевац, Универзитет „Слобомир“, Бијељина/Добој, Академија уметности, Одсек за дизајн и графику и Академија умјетности Бања Лука, студијски програм Ликовне умјетности.
Активно се бавио областима: графички дизајн-плакат, цртеж као ликовна дисциплина, примењена графика (илустрација, карикатура, стрип). Током студија на АЛУ у Сарајеву, са Миланом Соклићем и Младеном Братићем, студентима филозофије као сценаристима, реализовао стрип „Филозофска зезистика“ на тридесет табли (необјављен). Са Миланом Соклићем као сценаристом, такође реализовао стрипове „Воз“, „Jim Crega“ и „Sacama“ (необјављени). За теоретски део дипломског рада определио сe за стрип с темом „Како стрип визуелно јесте“. Редакција „Форум-Маркетпринта“ из Новог Сада организује разговор о стрипу на југословенском нивоу 1978. године, искористивши назив теоретског дипломског рада „Како стрип визуелно јесте“ за назив скупа. Током 1981. и 1982. године реализовао Радио школу стрипа на Радио Тузли. Од 1981. до 1983. сценаристички и цртачки реализује четири стрипа у једном каишу за лист „Фронт Слободе“ и локалне листове у Тузли, са дневно актуелним темама. Почетком осамдесетих повремено пише за „Спунк“ на тему стрипа. Стрипове у неколико наврата објављивао у „Младости“ и „Јежу“. Излаже илустрације или стрипове на међународном бијеналу илустрација „Златно перо“, Мајским изложбама УЛУПУДС-а и годишњим изложбама УЛУПУ-а, БиХ.
Илустровао око педесет претежно књига за децу за издаваче из Србије, Хрватске и БиХ.
Од 1992. године почиње сарадњу с дечијим листом „Змај“, који уређује Мира Алечковић, а од 2003. године са дечијим листом „Бијела пчела“ из Ријеке, у издању Просвјете, Српског културног друштва из Загреба, пододбор Ријека.
Самостално излаже стрип, илустрацију и цртеж од 1982. године. Добитник је више награда из области стрипа, илустрације и цртежа.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1  

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account