• 4.jpg
  • 5.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg

sreda, 5. novembar u 19.00 (traje do 14. novembra)
decja skola stripa lajkovac 1Ciklus izložbi: Afirmacija mladih
retrospektivna izložba radova - strip, crtež, ilustracija
autor izložbe: Miloje Mitrović; govori: Raša Popov
Škola stripa za decu osnovnoškolskog uzrasta u Lajkovcu nastala je iz redovne nastavne produkcije predmeta likovna kultura i časova dodatne Likovne sekcije profesora Miloja Mitrovića. Izložba donosi izbor radova polaznika škole iz Lajkovca, nagrađivanih na republičkim i međunarodnim takmičenjima.
„Ko to tako žustro i hrabro izdiže cvetove iznad kuća i odžaka? Gde su se uputili plavetnilom i zelenilom obojenih oblaka i ptica? Kakve su to trave u hiljadama boja? Odakle svi ti likovi crvenih obraza i očiju potonulih u duše i sanjarenje? Odakle je samo iznikao taj neuki, ali božanstveni kolorit? Kakve su to drhtave, ali čarobne četkice kretale u svet maštarenja? Ko je to posejao taj akvarel po listovima bloka broj 5? I ti preslatki stripovani doživljaji kako izlaze iz pora i vijuga dece koja svet izmišljaju, ali ga neumitno i osvajaju...
To su oni. Klinci iz Lajkovačke škole stripa. Ugošćeni u SKC-u i na vreme i na radost onih koji gledaju i onih koji stvaraju. Nastali su iz redovnih časova crtanja profesora, slikara i pedagoga Miloja Mitrovića koji ih je svojim znanjem i pedagoškim pristupom prosto „naterao“ da zavole olovku, tuš i boje. Ostali su okićeni mnogim međunarodnim, republičkim i regionalnim nagradama za svoje blagoslovene tvorevine. I izrastaju u dobre momke i dobre slikare. Pejsaži, portreti, scene, stripovi... sve se rađa iz školskih klupa Osnovne škole „Mile Dubljević“ iz Lajkovca. Lajkovačkom prugom više ne ide onaj Mile. Idu Milojevi talenti.”
Brana Nikolić

 Decja skola stripa Lajkovac  Decja skola stripa Lajkovac  Decja skola stripa Lajkovac

Pin It