nivo nivo nivo nivo nivo nivo

Last Thrill

sastavljen je od iskusnih muzičara koji više od dve decenije sviraju na beogradskoj sceni (Eyesburn, Good eye closed ...) Kaja, bass, Nikola, gitara, J.J., vokal i Boske, bubanj

Popečitelji

na svojim koncertima promovišu singlove „Kroz“ i „Bum!“, sviraju muziku sa dosadašnjih izdanja i uredno iznenade publiku nekim novim numerama. Braći Furunović se, nakon skoro 20 godina, ponovo pridružio Ivan Cvetković koji je bio prvi bubnjar u ovom bendu

E-Play

je srpski alternativni sastav iz Beograda, osnovan 1998. godine. Vrlo jedinstvenog zvuka kojeg karakterišu distorzirani bas, drum & bass ritmovi i nežne - atmosferične gitare, ovaj bend veoma brzo nalazi svoje mesto na srpskoj rok sceni.

Trese. Lupa. Udara.

oja (Disciplin A Kitschme, ovog puta solo gitara+ vokal), Švaba (Električni orgazam, The Restless, bas+ vokal) i Vul (Disciplin A Kitschme, bubnjevi + vokal). Prateće vokale obezbeđuju Manja (Disciplin A Kitschme) i Đurđica (The Restless)

Jarboli

Na koncertima Jarbola stvara se osećaj zajedništva i komunikacije između publike i muzičara, vazduh postaje gust od nabijene energije i pozitivnog osećaja koji traje dugo posle završetka koncerta.

Rain Dogs

Fantastični beogradski tribute to Tom Waits bend sa tradicijom dugom više od jedne decenije, Waitsovu muziku drži „u malom prstu“, a zahvaljujući unikatnoj interakciji s publikom i odličnoj interpretaciji, Dogsi pune beogradske klubove stvarajući svojevrstan muzičko/poetski performans.

utorak, 13. decembar u 20.00  mala sala
20161213 Cenzura1prikazivanje dokumentarnog filma i razgovor
Od kada je filmskog sveta i veka, postoji i cenzura. Nadgledala je filmove širom zemljinog šara, gde god su snimani; najpre se bila okomila na golotinju, kasnije na politiku. Dakako da je još država Srba, Hrvata i Slovenaca stekla Zakon o pregledanju filmova, pa kako ne bi obe potonje Jugoslavije?  Uredbom je 1949. ustanovljena Komisija za pregled filmova pri Komitetu za kinematografiju vlade FNRJ. Opet uredbom, četiri godine kasnije, preimenovana je u Saveznu komisiju za pregled filmova. Predsednika i članove (bilo ih je najmanje 25), imenovao je Sekretarijat Saveznog izvršnog veća za prosvetu i kulturu. Činili su je politički poslenici, ljudi od pera i filmski stvaraoci. U godinama 1956. odnosno 1958, kojima se film ''Cenzura'' bavi, u Komisiji su, između ostalih, delali Miloš Minić, Mika Tripalo, Otmar Kreačić, potom Skender Kulenović, Oskar Davičo, Erih Koš, Ivo Andrić, najzad ''filmadžije'' - Vladimir Pogačić, Vatroslav Mimica, Ratko Đurović…  Komisija je strogo nadgledala da se javno ne prikažu filmovi ''čija je sadržina uperena protiv društvenog i državnog uređenja Jugoslavije, protiv mira i prijateljstva među narodnostima ili protiv čovečnosti; čija sadržina vređa čast i ugled naroda Jugoslavije ili drugih naroda; čija sadržina vređa javni moral ili štetno utiče na vaspitanje omladine''. Iako je Komisija budno pazila da ne omane, desilo se da joj je Centralni komitet Narodne omladine Slovenije oštro zamerio što je propustila francuski film ''Žene su opasne''. Kritika je obznanjena u novinama, ali film nije skinut sa repertoara. Sve u svemu, Komisija je 1956. pregledala 288 filmova, zabranila 76. Čudno: neka ostvarenja, poput filma Bojana Stupice mogla su se prikazivati u zemlji, ali ne i u inostranstvu. Druga pak, dokumentarni ''Tvrđave na Dunavu'' primerice, izišla su u svet, ali nisu ušla u domaće dvorane. Savesna savezna Komisija nije dozvolila da u projektore uđu trake koje su osmislili Aleksander Ford, Klod Oton Lara, Vilhelm Pabst, Henri Hatavej… Sve se dešava u vreme kada ''Fića'' izlazi na ulice, kad se prave štofovi trajno zaštićeni od moljaca, kad bioskopske dvorane osvaja sinemaskop, kad se održava prvi festival lakih nota u Opatiji, kad zemlju koja je stekla samoupravu, samodoprinose, pa i samoposluge, obuzima samozadovoljstvo. 

 Cenzura  Cenzura  Cenzura

Pin It