• 2.jpg
  • 3.jpg
  • 5.jpg
  • 1.jpg
  • 4.jpg

2 - 5. april
11 Salon plakat konkurs  SRP 316 x 480 1 1000pxmultimedijalna prezentacija / KONKURS 2013
Međunarodni salon stripa, kao vodeći program redakcije Srećne galerije SKC Beograd, doneo je u proteklih 10 godina,  jedinstven i dragocen sadržaj izlagačkog, filmskog i tribinsko-edukativnog programa devete umetnosti na nivou evropskih i svetskih festivalskih scena.


U prvih deste godina na Međunarodnom salonu stripa takmičilo se preko 1500 strip autora iz preko 50 zemalja sveta. Od njih oko 500 u kategoriji takmičara do 15 godina. Salon je tako postao najmasovniji i najveći strip događaj u Srbiji, i jedan od najznačajnijih festivala devete umetnosti u regionu. Popularizujući umetnost vizuelne naracije posredno je uticao na porast domaćeg izdavaštva, ohrabrujući izdavače, čitaoce i aktere strip scene na kojoj, po njegovom uzoru, u okruženju počinju da se osnivaju slične tradicionalne  manifestacije.
Pored mnogobrojnih gostiju na dosadašnjim salonima – eminentnih svetskih autora,  na proslavi svog prvog jubileja, Salon je prošle godine domaćoj publici prestavio i dva, na svetu najznačajnija, autora andergraund stripa,  Roberta Kramba i Gilberta Šeltona.
Uz nemale organizacione napore i znatna finansijska ulaganja u poslednje četiri godine, uspeli smo da održimo i unapredimo festival u želji da na međunarodnom nivou, na jednom mestu saberemo neosporne kvalitete stripa i ovakvim događajem, devetu umetnost udostojimo elitištičkog nivoa, što ona sama po sebi i zaslužuje.

Pin It