• 2.jpg
  • 4.jpg
  • 3.jpg
  • 1.jpg
  • 5.jpg

utorak, 2. april u 19.00 Galerija SKC Novi Beograd
as13Za ovu treću bijenalnu manifestaciju konkurisalo je preko 250 autora iz Srbije, Grčke, Bugarske, Poljske, Makedonije, Francuske, Slovenije, Bugarske, Republike Srpske, BIH, Hrvatske, Crne Gore. Brojni pristigli radovi govore o zainteresovanosti umetnika za ovu klasičnu tehniku i želji da pokažu  njene mogućnosti. Svu poetičnost bojenog tonaliteta dobijamo zahvaljujući efektu prelivanja uz pažljivo odabrane pigmente i  kvalitetnom papiru uz umetničku inspiraciju koja vodi mekane četke.


Nekada je akvarel služio kao skica po kojoj će se kasnije izrađivati slika u drugim tehnikama, ali je dokazao svoju vrednost kao samostalno slikarsko delo. Razvojni put može se pratiti još od starog Egipta što govori o tradiciji i uz određene oscilacije u popularnosti, a održao se i danas kao jedna od najlepših i najsenzibilnijih likovnih tehnika.  On može da bude kroki, skica, fragment ili beleška, ali i faktografija jednog vremena. Nije samo pejzaž ili mrtva priroda opredeljujući motiv, potpunu težinu umetničkog dela daje kombinacija apstraktnih ili oniričnih pojmova, fantazmagorično ili iracionalno sagledavanje stvarnosti do duhovitih ili ironičnih misli.
Ovaj put,  tročlani žiri III Bijenala (Vesna Todorović, ist. umetnosti, Vlasta Nikolić, slikar i ist. umetnosti i jedan od tri nagrađena na II Bijenalu i Ljiljana Subotić, ist. umetnosti ) imaće izuzetno težak zadatak da od velikog broja dobrih radova izaberu tri najbolja.
Ljiljana Subotić, istoričar umetnosti i autor Bijenala

gallery1 gallery1 gallery1

Pin It