• 5.jpg
  • 4.jpg
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg

as12utorak, 3. april u 19:00 Galerija SKC Novi Beograd

autorka Bijenala: Ljiljana Subotić, istoričarka umetnosti

Ono što je ostalo sačuvano na arheološkim nalazištima i građevinama na našem području, u malim, izuzetno lepim i efektnim fragmentima govori dovoljno o umetnosti koju su nazivali 'carska' ili 'dvorska'. Ukrašavajući palate, vile, terme i kultne zgrade ova primenjena umetnost je bila nerazdvojni pratilac rimske i ranovizantijske umetnosti. A onda su preovladale druge umetničke tehnike i mozaik je ostao samo trag nekih drugih epoha.

Manifestacija „Bijenale mozaika“ je povratila sjaj i značaj ovoj tehnici predstavljajući umetnike koji se bave njome. I svaki put na njoj učestvuje sve više mladih akademaca koji žele da se iskažu kroz mogućnosti i senzibilitet koje pruža tehnika mozaika. Za „V bijenale mozaika“ prijavilo se više od osamdeset umetnika iz Srbije, Makedonije, Republike Srpske i Hrvatske. Odabrano je 54 autora, a odlučujući kvaliteti prilikom izbora dela bili su poštovanje same tehnike, umetnička ideja, zanatska veština i inventivnost. Izložbi je cilj da prikaže različita likovna rešenja, kao i širok tematski repertoar izabranih kreacija.

Na Bijenalu učestvuju i studenti beogradskih akademija, kragujevačke i niške umetničke akademije, kao i studenti Akademije Srpske pravoslavne crkve. Pored ostalih programa koji se odvijaju u okviru Aprilskih susreta, ova izložba ukazuje na ozbiljan pristup mladih koji se bave do skora zanemarenom, arhaičnom, ali istovremeno i jednom od najtežih i najzahtevnijih umetničkih tehnika.

Pin It