• 2.jpg
  • 3.jpg
  • 5.jpg
  • 4.jpg

petak 1. april u 19:15 galerija SKC
1Međunarodna izložba 65 članova ULUBIH-a
Izložba traje do 14. aprila (realizacija: N. Brkić i A. Stanojević).

Na izložbi „Mali format“ članovi ULUBIH-a predstavljaju se Beogradu najnovijim radovima. Stručna komisija Udruženja izabrala je dela autora različitih likovnih usmerenja,

već afirmisanih umetnika i dugogodišnjih stvaralaca, ali i studenata. Koncepcija `malog formata` podrazumeva raznorodne poetike izlagača koje nas u svojoj interakciji drže budnima, dok njihovi mikrosvetovi stvaraju jedan živi organizam koji komunicira s posmatračem.
„...Našavši se pred neujednačenim mozaikom postavljene izložbe, pogled nam `skače` s jednog djela na drugo, upijajući šarenilo onoga što je pred nama. Grafički listovi, slike, crteži, skulpture, objekti… rukopisi i ideje opet šareni-svježi, intrigantni, nedorečeni, ponovljeni. Htijenja i mogućnosti osciliraju.
Apstraktno nalazimo u različitim vidovima-lirskom, organskom, ekspresivnom, geometriziranom, gestualnom. Figuracija negdje konkretna, drugdje se samo pomalja. I nju prate igre boje, strukture, teksture, suživot materijala koji je tvore.
U nekolicini radova uočljivo je eksperimentisanje čistim likovnim elementima, ali i njihovo svođenje na najelementarnije, značenjsko. Prepliću se klasični, enformelistički, metafizički, ekspresionistički, nadrealistički, minimalistički, konceptualni i postmodernistički svjetovi.
Idejni kontekst odnosâ unutar likovnog đela ponegđe je vrlo čitljiv. Katkad, pak, osjećamo prevagu emotivnog koje ga determiniše u svojoj pojavnosti. Pokušavamo dalje osjetiti impulse koji izbijaju iz tkiva izloženih djelâ...“   Ema Mazrak

Pin It