nivo nivo nivo nivo nivo nivo

Last Thrill

sastavljen je od iskusnih muzičara koji više od dve decenije sviraju na beogradskoj sceni (Eyesburn, Good eye closed ...) Kaja, bass, Nikola, gitara, J.J., vokal i Boske, bubanj

Popečitelji

na svojim koncertima promovišu singlove „Kroz“ i „Bum!“, sviraju muziku sa dosadašnjih izdanja i uredno iznenade publiku nekim novim numerama. Braći Furunović se, nakon skoro 20 godina, ponovo pridružio Ivan Cvetković koji je bio prvi bubnjar u ovom bendu

E-Play

je srpski alternativni sastav iz Beograda, osnovan 1998. godine. Vrlo jedinstvenog zvuka kojeg karakterišu distorzirani bas, drum & bass ritmovi i nežne - atmosferične gitare, ovaj bend veoma brzo nalazi svoje mesto na srpskoj rok sceni.

Trese. Lupa. Udara.

oja (Disciplin A Kitschme, ovog puta solo gitara+ vokal), Švaba (Električni orgazam, The Restless, bas+ vokal) i Vul (Disciplin A Kitschme, bubnjevi + vokal). Prateće vokale obezbeđuju Manja (Disciplin A Kitschme) i Đurđica (The Restless)

Jarboli

Na koncertima Jarbola stvara se osećaj zajedništva i komunikacije između publike i muzičara, vazduh postaje gust od nabijene energije i pozitivnog osećaja koji traje dugo posle završetka koncerta.

Rain Dogs

Fantastični beogradski tribute to Tom Waits bend sa tradicijom dugom više od jedne decenije, Waitsovu muziku drži „u malom prstu“, a zahvaljujući unikatnoj interakciji s publikom i odličnoj interpretaciji, Dogsi pune beogradske klubove stvarajući svojevrstan muzičko/poetski performans.

Nakon niza pokušaja da strip, kao jedna od najplodonosnijih umetničkih disciplina u srpskoj kulturi, zaživi na oficijelnoj likovnoj i umetničkoj sceni, Studentski kulturni centar uspeo je da u svoj redovni godišnji program uvede sve pojavne oblike izražavanja devete umetnosti kao jednu od svojih strategijskih programskih ideja.

U tako predviđenom programskom prostoru odvija se i veliki međunarodni festival, koncepcijski zasnovan na takmičenju po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta, gostovanju najrelevantnijih svetskih strip autora, revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva od njegovih početaka do danas, afirmaciji mladih, popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije.

Zamišljen kao tradicionalni i najsveobuhvatniji program koji ima ulogu da čuva, revitalizuje i afirmiše bazične vrednosti likovne umetnosti, pismenosti i književne kulture, SKC-ov Međunarodni salon stripa ove godine proslavlja svoj prvi veliki jubilej – 10 godina postojanja.

U prvih deset godina na Međunarodnom salonu stripa takmičilo se preko 1500 strip autora iz preko 50 zemalja sveta. Od njih oko 500 u kategoriji takmičara do 15 godina. Salon je tako postao najmasovniji i najveći strip događaj u Srbiji, i jedan od najznačajnijih festivala devete umetnosti u regionu.

Na Međunarodnom salonu stripa gostovali su kako najeminentniji svetski autori tako i pioniri srpskog stripa kao laureati Specijalnog priznanja Salona za životno delo i doprinos srpskom stripu.

Danas, pored gostovanja Roberta Disa, crtača popularnog Mister Noa, na proslavi svog prvog jubileja Salon domaćoj publici prestavlja i dva, na svetu najznačajnija, autora andergraund stripa, Roberta Crumba i Gilberta Sheltona.

Uz nemale organizacione napore i značajna finansijska ulaganja u poslednje četiri godine, uspeli smo da održimo i unapredimo festival, sa željom da na međunarodnom nivou, na jednom mestu saberemo neosporne kvalitete stripa, i ovakvim događajem, devetu umetnost udostojimo elitištičkog nivoa, što ona sama po sebi i zaslužuje.

Miki Pješčić, urednik Salona stripa

Pin It