• 2.jpg
  • 4.jpg
  • 3.jpg
  • 1.jpg
  • 5.jpg

Nakon niza pokušaja da strip, kao jedna od najplodonosnijih umetničkih disciplina u srpskoj kulturi, zaživi na oficijelnoj likovnoj i umetničkoj sceni, Studentski kulturni centar uspeo je da u svoj redovni godišnji program uvede sve pojavne oblike izražavanja devete umetnosti kao jednu od svojih strategijskih programskih ideja.

U tako predviđenom programskom prostoru odvija se i veliki međunarodni festival, koncepcijski zasnovan na takmičenju po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta, gostovanju najrelevantnijih svetskih strip autora, revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva od njegovih početaka do danas, afirmaciji mladih, popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije.

Zamišljen kao tradicionalni i najsveobuhvatniji program koji ima ulogu da čuva, revitalizuje i afirmiše bazične vrednosti likovne umetnosti, pismenosti i književne kulture, SKC-ov Međunarodni salon stripa ove godine proslavlja svoj prvi veliki jubilej – 10 godina postojanja.

U prvih deset godina na Međunarodnom salonu stripa takmičilo se preko 1500 strip autora iz preko 50 zemalja sveta. Od njih oko 500 u kategoriji takmičara do 15 godina. Salon je tako postao najmasovniji i najveći strip događaj u Srbiji, i jedan od najznačajnijih festivala devete umetnosti u regionu.

Na Međunarodnom salonu stripa gostovali su kako najeminentniji svetski autori tako i pioniri srpskog stripa kao laureati Specijalnog priznanja Salona za životno delo i doprinos srpskom stripu.

Danas, pored gostovanja Roberta Disa, crtača popularnog Mister Noa, na proslavi svog prvog jubileja Salon domaćoj publici prestavlja i dva, na svetu najznačajnija, autora andergraund stripa, Roberta Crumba i Gilberta Sheltona.

Uz nemale organizacione napore i značajna finansijska ulaganja u poslednje četiri godine, uspeli smo da održimo i unapredimo festival, sa željom da na međunarodnom nivou, na jednom mestu saberemo neosporne kvalitete stripa, i ovakvim događajem, devetu umetnost udostojimo elitištičkog nivoa, što ona sama po sebi i zaslužuje.

Miki Pješčić, urednik Salona stripa

Pin It